Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyplatí se divákům platit milióny řediteli České televize ?

Několik hodin po informaci o možné existenci nové nesmyslné daně (trestu za odpovědnost), kterou na naše peněženky vymyslel Janota, mne zaujala zpráva o odměně přes 700 tisíc generálnímu řediteli ČT, který si tak za 3 roky jen na odměnách přišel na více než 2 a čtvrt milionu korun. Jsou to zasloužené peníze ?

Generální ředitel ČT Jiří Janeček dostává každoročně  tyto odměny zejména za to, že Česká televize hospodaří úsporně a vyrovnaně. Odměny jsou pohyblivou složkou jeho platu a ředitel na ně má nárok, pokud splní požadovky své manažerské smlouvy. Pevná složka platu znovuzvoleného ředitele Janečka činí 165 000 korun měsíčně (předpokládám, že je každoročně valorizována). Jak to má pan generální ředitel kromě služebního auta také s "reprezentačním fondem" plus dalšími doplatky a výhodami, to netuším. Jistě ale není o tyto "zaměstnanecké výhody" nijak ochuzen.

Výše odměn za uplynulé roky : 2007 - 893 tisíc korun, 2008 - 659 tisíc korun, 2009 - 705 tisíc korun

Je opravdu škoda, že přes plánovavané "úspory", kdy mají lidé platit daleko víc i za základní potraviny a další základní životní potřeby, není zatím slyšet o nějakém výraznějším zeštíhlování (finančním i personálním) v České televizi. Potom bych i chápal nějakou takovou lukrativní motivační odměnu.

Související téma : Pane Janoto, proč nám tu výplatu nevezmete rovnou celou ?

Jak moc je pro ředitele náročné hospodařit vyrovnaně, když má televize zákonem garantovaný příjem, pokrývající 80 - 90% jejího rozpočtu, to ať každý posoudí sám. Šéfové soukromých firem, bojujících o přežití ve víru tržního hospodářství a každodenního boje o zákazníky, si však můžou o něčem takovém nechat jen zdát.  

ČT je masově kritizována za neobjektivnost svých pořadů a že je její zpravodajství zaujaté a manipulativní, což za sebe můžu podepsat všemi deseti. Ale co člověk, to názor, ne všichni jsou tak kritičtí. V každém případě všímavým divákům nemohla ujít do očí bijící angažovanost a snaha některých novinářů z ČT vychovávat diváky ve jménu jejich pravdy.  

Veřejnoprávní Česká televize se silně angažuje v mnoha politických tématech, třebaže jí to dle mého vůbec nepřísluší. Není tady od toho, aby diváka ideologicky vychovávala a vysvětlovala mu svou verzi pravdy a proběhlých událostí. Má hlavně nestranně a objektivně informovat, kvalitně vzdělávat a dobře bavit. Nejhorší na tom je, že tu svou ideologickou pravdu cpe i do dětských pořadů, jako je např. nedělní Hřiště 7.

Veřejnoprávní televize je ovládaná různými ideovými, politickými a zájmovými skupinami, z nichž některým jde o to, urvat co největší díl ze zhruba 7 miliardového koláče a některým jde o propagaci a prosazovaní svých ideových záměrů. Osobně jsem si všiml absence nestrannosti ve zpravodajství ČT např. ohledně amer. radaru v Brdech, ohledně války v Jižní Osetii, ohledně války na Balkáně, ohledně válek v Iráku i Afghánistánu, ohledně různých zelených a jiných revolucí a mnoha dalších událostí. 

ČT otevřeně podporuje stále užší evropskou integraci a evropský federalismus, propaguje svou mega-liberální "multi-kulti" vizi nového světa. ČT proto otevřeně podporuje aktivity související s některými skupinami tzv. občanské společnosti a nadacemi, jako je Nadace otevřené společnosti finančníka G. Sorose, který má prsty v různých převratech a revolucích na východ od našich hranic. 

ČT je tedy ideově na úplně opačné straně barikády naž např. Václav Klaus a na zpravodajství ČT je to velmi poznat. Hájek o ČT mimo jiné prohlásil, že je nastavena jako jedna z hlavních úderných pěstí antiklausismu a razí politický směr, který lze označit za havlismus.

Tohle všechno je možné chápat jako důsledek tzv. spacákové revoluce (se kterou V. Klaus nesouhlasil), kdy na několik dní obsadili členové Havlova bratrstva pravdy a lásky (např. Ruml, Pilip, Žantovský, Pajerová, Rychlík, Šiklová, Komers, Kraus, Svěrák, Smoljak) Českou televizi, aby zabránili některým politickým skupinám vlivu na ČT a současně, aby v ČT zachovali vliv svůj. Velmi poučná byla v tomto ohledu tiskovka "vzbouřenců" na podporu požadavků stávkujících.

Pokud významné části národa a současně nedobrovolných koncesionářských poplatníků nabídka České televize nevyhovuje, protože neplní dle nich svůj nezávislý, tudíž objektivní, veřejnoprávní účel, není přece normální, aby si takovou službu tato část národa musela platit, navíc donucovaná zákonem. 

Jak vyřešit financování ČT ? Alternativních možností je několik a určitě by se našly i jiné zajímavé varianty.

  1. Neplatit ČT nic (ani poplatky, ani z rozpočtu) a klidně mít víc reklamy i ve veřejné televizi
  2. Veřejnoprávní službu zakódovat a zpoplatnit ji tak jen pro ty, co o ni stojí
  3. ČT silně zredukovat, snížit i počet vysílaných programů a omezit jen na služby, které má opravdu nabízet (dnes se finančně angažuje např. na různých akcích, kde nemá co dělat)

Za sebe mohu říci, že Českou televizi v tomto vysílacím formátu a za těchto podmínek nechci, nepotřebuji a vím bezpečně, že nejsem zdaleka sám.

Několik zajímavých odkazů :

Autor: Petr Zvědavý | čtvrtek 24.6.2010 14:27 | karma článku: 27,46 | přečteno: 1673x
  • Další články autora

Petr Zvědavý

Zoufalství jednoho volebního hlasu

Můj volební hlas je zoufalý. Volební místnosti se za několik hodin zavřou a on stále neví, koho si vybrat, aby nepropadl a nerozdělili si jej ty strany, které by rozhodně nikdy nevybral.

21.10.2017 v 11:02 | Karma: 13,50 | Přečteno: 545x | Politika

Petr Zvědavý

Arab jako oběť aneb jak se šetří sebevražda

Jedna dívka se vrátí s kamarádkou a jejím libanonským přítelem z exotické dovolené a jdou pařit do baru. Ráno se u kamarádky v bytě 13x bodne nožem, z toho 3x do srdce, i když se jí v tom Arab snaží zabránit. Jasné jak facka, ne ?

17.9.2016 v 10:17 | Karma: 42,56 | Přečteno: 2829x | Diskuse| Politika

Petr Zvědavý

Za mediální štvanicí na ministra Bártu jsou úplatky nebo beton ?

Po vstřebání té záplavy informací v médiích na téma úplatkářské kauzy Bárta se musím ztotožnit s názory prezidenta Klause a sociologa Kellera. Podle prezidenta se někdo ze zákulisí snaží vyvoláním této kauzy ovládat vývoj politické scény a podle Jana Kellera je „sestřelení" Víta Bárty výsledkem připravovaného cíleného útoku. Kdo jej připravil a co je jeho vytouženým cílem ? Pokud si odpovíme na otázku, kdo na odchodu ministra dopravy V. Bárty nejvíc vydělá, odpovíme si možná na otázku, kdo za touto kauzou ve skutečnosti stojí a proč.

11.4.2011 v 13:27 | Karma: 37,59 | Přečteno: 3236x | Diskuse| Politika

Petr Zvědavý

Obhajoba st. zástupkyně ohledně boje za rómského (skoro)vraha

Po snížení trestu rómskému výrostkovi, který téměř zabil dvanáctiletého chlapce, proběhla republikou vlna rozhořčení nad dvojakým přístupem české justice. A jak to snížení zdůvodnila náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce L. Bradáčová ?

25.3.2011 v 10:55 | Karma: 36,65 | Přečteno: 2470x | Diskuse| Politika

Petr Zvědavý

Pravda o tom, proč by měly naše Gripeny humanitárně zabíjet ?

Tak nám Cyril Svoboda (bývalý předseda KDU-ČSL) ve spravedlivém hněvu podpořil nejnovější testovací střelnici zbrojařů zvanou Libye. A nejen to, rád by poslal "české" Gripeny do válečné vřavy (naštěstí marně), aby taky trochu přispěly k "humanitárnímu" bombardování, za které se již dříve modlil V. Havel - tohoto času volající na premiéře svého filmu ono známé klišé : "Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí". Zatímco film se Havlovi asi moc nepovedl, v Libyi se humanitárně bombarduje ostošet.

24.3.2011 v 12:46 | Karma: 33,65 | Přečteno: 2964x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

KLDR hodnotila přesnost střel odpalem do moře. Kim posílí jaderný program

18. května 2024  10:15

Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely do Japonského moře. Severokorejský...

Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích

18. května 2024

Vysíláme Je černý kašel na ústupu nebo stále ještě představuje hrozbu? A kde se můžeme nakazit záškrtem nebo...

Velká záhada rozluštěna. Bloky na stavbu pyramid přinesl do pouště Nil

18. května 2024

Premium Vědci možná vyřešili záhadu táhnoucí se celá tisíciletí: jak staří Egypťané dotáhli obrovské...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  9:49

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4881x
Patřím mezi lidi, kteří se dívají na svět střízlivě a realisticky. Světu vládnou peníze a mezinárodní politika je jedna velká špinavá stoka, kde vyhrávají ti nejsilnější, nejkrutější a nejdravější.